Asiater med engelska namn

♥Postat 2012-03-27, 17:47:21 ● Onödigt vetande 0 Kommentarer

Nått som har gjort mig fundersam ett tag är varför vissa asiater har ett engelskt namn förutom sitt egna givna namn. Detta kan man bland annat se bland artister och skådespelare såsom Jessica Jung från Girl's Generation vars "riktiga namn" är Jung Su Yeon 정수연 och Andrew Choi från Super Junior som i själva verket heter Choi Si Won 최시원.

Mitt svar på detta har fått många svar i ett, då de asiatiska språken i sig är väldigt komplicerade. I koreanskan har jag exempelvis pekat ut deras strikta hierarkier i tilltalet till olika människor. Man måste med andra ord veta vilken relation man har med personen man tilltalar. Är det din chef, din svärmor eller kanske ett syskon? Bekanta eller nära vänner? Relationen har en stor betydelse och om du vet dessa hierarkiregler så mottags du med respekt.

Precis som att varje relation har ett visst tilltalssätt, så har det engelska namnet en viss funktion i språket gällande detta. Om du exempelvis har internationella relationer, såsom att du är en affärsman eller liknande så introducerar du dig själv med ett engelskt namn. Detta för att skapa mindre förvirring av uttalet av namnet eftersom att om namnet uttalas fel så kan det betyda något helt annat. Det är även där för att skapa respekt parterna emellan. För dem så skulle det exempelvis kännas konstigt att en person under chefen skulle kalla dem med dess hela namn. Det är nämligen respektlöst och ohyfsat. Så det engelska namnet fungerar som en titel, vilket därmed blir att man visar dem respekt.

När det gäller artister och skådespelare så är det ett sett för icke-asiatiska personer att lättare komma ihåg deras namn.  Jag brukar vanligtvis ha problem att komma ihåg karaktärers namn i koreanska och taiwanska dramor och refererar istället till dem med smeknamn. Hur lätt är det att exempelvis memorera Wang Dong Cheng än Jiro Wang? I japanska dramor tycker jag dock att det är desto lättare, eftersom deras namn inte är trestaviga.

De olika asiatiska länderna har dock detta system i olika stor omsättning. I Kina är det en stor del i deras vardag och det anses konstigt om man inte har ett engelskt namn, förutom sitt kinesiska. I Korea används det om det enbart anses nödvändigt. Japan är dock det asiatiska land som inte har alternativa engelska namn.

Bildkälla: slate.com
Källa: slate.com, chinese.sbs.com.au

Rooftop Prince

♥Postat 2012-03-25, 16:11:00 ● Asiatiska tv-serier 0 Kommentarer


Originaltitel: 옥탑방 왕세자 (oktapbang wangseja)
Genre: Komedi/Romantik/Drama/Sci-fi
Episoder: 20
Varje episods längd: 70 min
Utgivningsår: 2012 (21/3-24/5)
Land: Korea
I rollerna: Park Yu Cheon, Han Ji Min, Jeong Yu Mi

Soundtrack: "After a long time has passed" av Baek Ji Young och "Hurt" av Ali

Handling:
På Seouls gator dyker det plötsligt upp en väldigt konstig ung man, klädd som Joseon dynastins kronprins. Han är vilse och förvirrad och är i själva verket det han ser ut att vara - Joseons kronsprins! Han har nämligen rest till framtiden med sina följeslagare, varpå han träffar Hong Se Na, som ser ut precis som kvinnan han älskar.


SHINee - Sherlock

♥Postat 2012-03-23, 22:03:28 ● Musik 0 Kommentarer
Igår lades SHINee's nya musikvideo till deras nya låt "Sherlock" ut på S.M. Entertainments youtubekanal. Ni kan se den nedan.

Enjoy!


My Boyfriend is a Vampire

♥Postat 2012-03-22, 21:10:20 ● Manga 0 Kommentarer

Originaltitel: 내 남친은 뱀파이어
Författare: Han Yu-Rang
Genre: Shoujo/Drama/Romantik/Komedi/Gender-Bender
Böcker: 14
Kapitel: 48
Typ: Koreansk manhwa

Som jag nämnde tidigare gillar jag gender-benders och måste nog ha läst ut varenda en efter denna som jag läste ut igår. Det är av samma författare som Love in the Mask och med lite samma koncept utöver det - tjej klär ut sig till kille, faller för en annan kille, mycket drama, annan kille faller för henne... ja du förstår. Men med tanke på mangans namn "My boyfriend is a vampire" så handlar den just om det, vampyrer.

Handling:
18 åriga Yoo Da-In är en kille som konstant blir tagen för att vara tjej på grund av hans tjejiga utseende. Yoo Da-In är dock allt annat än tjejig - han är nämligen ledaren i ett gäng som gör livet till ett helvete för andra, framförallt om de misstar honom för tjej. Hans liv kommer dock att ändras drastiskt när han blir en vampyr, eftersom det också ändrar honom till en tjej. Något som han hatar mest i hela världen.

Ailee - Heaven

♥Postat 2012-03-15, 21:25:15 ● Musik 0 Kommentarer
Det har blivit mycket musikinlägg nu på sistone men jag kan inte låta bli. Älskar musik.


White day

♥Postat 2012-03-14, 13:01:32 ● Musik 0 Kommentarer
Hittade de här bilderna på Taemin och Key från kpopgruppen SHINee, med kommentaren att det var en "present" från dem nu under White day. Om ni inte vet vad White day är, så jag tidigare skrivit ett inlägg om det HÄR.Do you enjoy it as much as I do? ^^


EXO-K - History

♥Postat 2012-03-08, 22:06:01 ● Musik 0 Kommentarer
Idag släpptes musikvideon till EXO-K's andra prologsingel History. EXO-K är en del av gruppen EXO där det är tolv stycken gruppmedlemmar, varav denna grupp är indelad i två subgrupper - EXO-K och EXO-M. EXO-K sjunger på koreanska, medan EXO-M sjunger på kinesiska. En kinesisk version av låten finns därför tillgänglig av EXO-M och kan ses HÄR. Jag tycker dock att den koreanska är mycket bättre.

Komplicerat? Well, I think so too.


Frustrerande ögonblick

♥Postat 2012-03-08, 00:14:16 ● Asiatiska tv-serier 0 Kommentarer
My Shining Girl är nog den kdraman som har drivit mig mest till vansinne. Framförallt för att den bara har engelsk översättning till episod 4 och desto fler är ute. Vid det här laget förbannar jag mig själv att jag inte kan mer koreanska än några enstaka fraser. När sånt händer så känner jag mig som bilderna nedan på Gang Min från serien.

FRUSTRERAD!


Har ni för övrigt lagt märke till min fascination av olika ansiktsuttryck? I like 'em! ♥

Big Bang - Blue

♥Postat 2012-03-05, 14:30:07 ● Musik 0 Kommentarer

Hotaru no Hikari

♥Postat 2012-03-02, 10:31:00 ● Manga 0 Kommentarer

Originaltitel: ホタルノヒカリ
Författare: Hiura Satoru
Genre: Komedi/Romantik/Josei
Böcker: 15
Kapitel: 90
Typ: Japansk manga

Det är få gånger som jag fastnar för någonting annat än gender-benders och tomboys i manga, men den här gjorde mig ganska nyfiken efter att jag fått läsa dess handling. Dessutom handlar det om en lite äldre mogen kvinna, än de unga i shoujo som jag vanligtvis brukar läsa. Har väl någonstans insett att jag faktiskt är några år över 20-strecket och har börjat intressera mig för andra problem än den första kärleken. Då passar Hotaru no Hikari utmärkt.

Handling:
27-åriga Hotaru är flitig och ordningssam på sitt arbete med ett utseende som utstålar elegans och finess. Livet hemma däremot är totalt tvärtemot av vad andra skulle förvänta sig. Där är hon lat och slarvig och älskar att ligga bland skräpet med sina mjukiskläder. På något konstigt vänster flyttar sedan hennes chef in i denna röra och från den stunden tvingas hon ändra på ett och annat. Det blir sedan mer komplicerat när hon inleder en relation med den yngre jobbarkompisen Makoto.

Tips: Det finns en japansk tv-serie med samma namn som är baserad på mangan. Den är uppdelad i två säsonger och kallas ibland även för Glow of Fireflies.

Animeinspirerat spel - Catherine

♥Postat 2012-03-01, 13:17:47 ● Kläder och småprylar 0 Kommentarer


För några dagar sedan den 10 februari släpptes äntligen spelet Catherine till oss i Europa, till skillnad mot 17 februari 2011 i Japan. Det är ett pusselspel och dejtspel med ett horrortema som kan spelas på Playstation 3 och Xbox360.

Man spelar som karaktären Vincent Brooks som börjar få mardrömmar efter att han är tveksam över sin flickvän, Katherine, och hennes prat om giftermål. Allt blir dessutom mer komplicerat efter att han träffar en annan tjej Catherine (med C) och börjar strula med henne. Detta komplicerade liv visar sig också i mardrömmarna som blir hemskare efter det.


Jag själv har spanat in spelet lite och måste säga att jag faktiskt gillar det, trots att jag bitvis får nypa mig i kinderna av dess sexistiska framtoning. Men just pga att det är så spännande, så lägger jag mina kommentarer om det på hyllan ett tag.

Det som får mig mest insugen i spelet är dess handling och fina animering - en blandning av 3D-animering och animeklipp. Med handling menar jag här vad allting som händer i hans liv innebär för honom själv på ett mer psykologiskt plan. Dessutom gillar jag blandningen av detta pussel som man får göra i Vincents mardrömmar, medan man spelar något som är snarlikt The Sims under hans vakna timmar. I Vincents mardrömmar klättrar man uppför stora trappor, som jag tror representerar hans val han måste göra i det verkliga livet. Innan man klättrar dessa trappor finns det en "viloplats" varpå man träffar andra män som visas för Vincent som antropormofiska får. Man pratar med dem och påverkar därmed deras handlingar under Vincents vakna timmar. För allt som man gör påverkar nämligen det som sker i hans liv.

Spelet riktar sig dock till en mer manlig publik, med tanke på dess tema och handling, men jag tycker att den var underhållande nog och kan varmt rekommendera den till alla.


RSS 2.0