Om lolita

♥Postat 2011-11-28, 14:14:16 ● Onödigt vetande 0 Kommentarer
Har fått dille på lolitas just nu och tyckte det var dags för en liten begreppförklaring på fenomenet innan jag slänger ur mig alltför många okända begrepp. Nu kör vi!

Ja, vad är lolita? Det är ett japanskt klädmode inspirerad av kläderna från barock, rokoko och den viktorianska eran och utmärks av klassisk elegans och en flickacktig stil. Den är dock inte enbart för tjejer, utan det finns även stilar för killar såsom kodona/ouji eller aristocrat. Klädstilen växte fram i Japan under 1980-talet och har spridit sig alltmer sedan dess och är numera relativt populär över hela världen. Om man jämför med andra föga kända japanska klädmoden dvs.

Kodona/ouji kille och tjej samt aristocrat kille och tjej

Termen lolita beskriver ett väldigt specifikt utseende, till skillnad från många andra klädmoden som är öppna för många olika tolkningar. Lolita har dock en hel del olika stilar såsom Sweet Lolita, Gothic Lolita, Classic Lolita, Shiro Lolita, Sailor Lolita och Wa Lolita för att nämna några av dem.

Sweet lolita, gothic lolita, sailor lolita och wa lolita

Alla dessa stilar kan dock enbart nås genom några väldigt strikta riktlinjer och principer. En outfit består av ett antal klädesplagg, men har några nyckelelement som kan degraderas ner till följande:
1. Huvudbonad - Någon typ av håraccessoar finns alltid på en lolita såsom huvudbindel, rosett och hatt.
2. Blus - Lolitas försöker dölja så mycket hud som möjligt så vanligen är armarna täckta. De flesta klänningar är även tänkta att vara burna ovanpå en blus. Själva blusen brukar ha knappar i fram med en rundad peter pan krage.
3. Klockformad kjol - Den idealistiska silhuetten på en lolita är klockfromad, vare sig hon väljer att bära en kjol eller klänning. Denna silhuette uppnås tack vare underkjolen och mamelucker. Själva kjolen ska inte vara kortare än 5 cm ovanför knät.
4. Underplagg - En ofta ignorerad punkt i en annan klädstil, men mycket viktig för en riktig lolita stil. En proper underkjol är viktig för att få den klockformade silhuetten som ovan nämnt är idealistisk för en lolita. Mamelucker är även viktiga för att bevara en lolitas anständighet, eftersom att den klockformade klänningen annars visar underkläderna på den som böjer sig fram.
5. Ben - Precis som med blusen så vill en lolita dölja så mycket hud som möjligt, vilket även här inkluderar benen. Knästrumporna ska åtminstone gå upp till knäna. Andra alternativ kan vara tjocka strumpbyxor eller tjocka tights. Genomskinliga tights, strumpbyxor eller knästrumpor är inget alternativ eftersom det är för "sexigt" för lolita.
6. Skor - Den traditionella skon för lolitas är Mary Janes, men det finns även andra alternativ. En proper lolita sko ska dock ha en stängd rundad tå med en bastant, tjock klack eller ingen klack. Ett annat alternativ kan även vara ett par kängor. De ska dock inte vara alldeles för edgy utan i en mer proper stil.

Lockar, lockiga råttsvansar och hime cut

När det gäller hårstilar så finns det väldigt många varianter. Många använder sig även av peruker eftersom det brukar ta ganska långt tid att styla de olika hårstilarna. På bilden ovan syns tre olika varianter. Lockar brukar vanligen gå bäst till sweet och classic lolita, medan de andra två funkar för flera olika stilar. Hime cut funkar bäst om man väljer att ha huvudbindel eftersom den drar bak det bakre håret som därmed skapar den perfekta looken.

Cosplay lolita

Något som även bör nämnas men som inte alls hör till klädmodet lolita är en cosplay lolita eller "costume lolita". Den kan oftast ses på anime konvent och är buren av dem som inte riktigt vet vad lolita är, utan använder det enbart som en kostym. Cosplay lolita följer inte standarden för lolita utan har väldigt låg kvalité på kläderna såsom skinande tyger, kattöron, gothkängor, benvärmare, maid-dräkter, strippskor, handskar i spets och underkjolar som mer hör hemma på square-dance. Det är ingen riktig lolita och kommer aldrig att vara det, utan enbart en kostym.

Alla bilder och text är från Lolitafashion.org och lolita-handbook.livejournal.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback