Koreanska ord som ofta ses i kdramas

♥Postat 2011-11-29, 21:39:52 ● Onödigt vetande 0 Kommentarer

Eftersom jag är ett stort fan av koreansk drama (koreansk tv-serie) eller kdrama som det också kallas, så har jag lärt mig ett par användbara ord som man ofta stöter på under sådana tillfällen. Om ni är en nybörjare på området, eller helt enkelt är förvirrad av alla ord som kommer utan någon som helst förklaring så kommer här en liten gloslista.

ajumma: En medelålders kvinna. Kan användas om man tilltalar någon nära vän till familjen, eller en främling. En mer formell version av ordet är "ajumoni".

ajusshi: En medelålders man och motsvarigheten till ajumma.

arubite: Ett deltidsjobb, lånat från det tyska ordet Arbeit som betyder arbete. Kan även förkortas till al-ba.

banmal och joen-dae mal: Artighet och språk är väldigt viktigt i det koreanska språket. Det finns väldigt strikta hierarkier i vilken form av språk man får använda beroende på vem man pratar med. Banmal är ett informellt tilltal - inte nödvändigtvis ohyfsat, men mer familjärt. Det används med personer som står dig nära, eller personer som är yngre än dig själv, såsom tonåringar eller yngre. Om det dock används mellan två vuxna, även om den ena är äldre än den andra, så anses det vara ohyfsat om ni inte är tillräckligt nära vänner. Joen-dae mal är däremot en mer artig form av tilltal.

chaebol: Detta kallas ett familjeägt företags huvudman, såsom Samsung och Hyundai. Caebolen (ibland även översatt till "tycoon" på engelska, trots att det egentligen inte finns någon direkt översättning) är den som startat företaget, så i många kdramas är den manliga huvudrollen en andra generations chaebol, eller tredje generation. Den andra generationens chaebol är en väldigt vanlig karaktär i kdrama eftersom det mer eller mindre symboliserar en "drömprins". Han är ung nog att njuta av rikedomen, men tillräckligt gammal för att ha en viss respekt i företaget. Kvinnor kan även vara en chaebol.

dongsaeng: Betyder "yngre syskon" som kan hänvisa till ens riktiga syskon, eller till en nära vän som man behandlar som ett yngre syskon. Används till båda könen.

hoobae: En yngre klasskamrat eller kollega, mindre intim och/eller mer professionell term än dongsaeng. MEN eftersom hoobae är en term som används till yngre personer, så tilltalar man inte dem som "hoobae". Ett exempel på detta kan vara "Hon är min hoobae men jag kallar henne Su Jin".

hyung: "Äldre bror" och används bara mellan män/killar. Kan användas till riktiga syskon eller nära vänner.

hyungnim: En mer formell version av hyung, och används mellan män med en mer formell relation såsom ens svåger. Det är också vanligt att en gangster tilltalar deras chefer eller överordnade med denna term.

kongji och patji (patzzi): En koreansk askungehistoria. Kongji är den snälla, medan Patji är den elaka.

mat-seon: En formell blind date med intentionen att deltagarna förmodligen ska gifta sig. Oftast organiserad av föräldrarna till deltagarna. Kan ses i praktiskt taget alla kdramas.

melo: En melodramisk drama, tårdrypande.

noona: En "äldre syster" som används av män/killar till äldre kvinnor/tjejer. Kan användas mellan riktiga syskon eller personer som är nära vänner.

oppa: En "äldre bror" som används av tjejer till äldre män/killar. Kan användas mellan riktiga syskon eller personer som är nära vänner. När den dock används av en tjej som inte har en nära relation med personen i fråga så säger hon det som ett yttrande av intresse för denna. Men en tjej som inte har något intresse överhuvudtaget av en äldre kille/man så kallar hon honom förmodligen för sunbae, eller hans fulla namn. Det kan dock finnas undantag av när man kallar en kille/man för oppa eftersom ordet i sig är ganska komplicerat. Tycker att youtube-klippet från kdraman Soulmate förklarar det kanska bra HÄR.

sageuk drama: En historisk drama.

sogaeting: En blind date. Ihopslaget med ordet "sogae" (introducera) och "meeting" (träffa). Mycket mer bekvämt än mat-seon, när man har ett giftemål i tanken.

unni: "Äldre syster" som används mellan två tjejer/kvinnor.

yobo eller yeobo: Används mellan sambos eller gifta, ganska likt vårat "älskling" med undantaget att det bara används av sambos/gifta.

Searching for the Full Moon

♥Postat 2011-11-28, 22:08:21 ● Anime 0 Kommentarer


Originaltitel: 満月をさがして (furumuun wo sagashite)
Alternativ titel: Full Moon wo Sagashite
Genre: Shoujo/komedi/drama/romantik/fantasy
Episoder: 52
Varje episods längd: 30 min
Utgivningsår: 2002
Land: Japan
I rollerna: Myco, Sakurazuka Yakkun, Honda Chieco m.fl.

Changin' My Life - "Eternal Snow"

Den första animen som jag tittade på var nog denna, om man bortser från Sailor Moon som jag såg på tv som liten. Därför står den mig väldigt nära hjärtat och jag kan inte sluta älska den. Det första intrycket är en ganska barnslig framtoning tack vare de söta karaktärerna och starka färgerna. Men det är så mycket mer än det. Den är sorgsen och rolig på samma gång och lite smått galen. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den, utan bara att jag inte kan älska den nog.

Handling:
Tolvåriga Kouyama Mitsuki blev förkrossad när det visar sig att hon har strupcancer. Hon hade nämligen lovat Eichi, pojken hon är kär i, att hon en dag skulle bli sångerska men på grund av hennes sjukdom så har hon svårt att sjunga. Ännu värre blir det när två dödsänglar, Takuto och Meroko, visar sig för Mitsuki och informerar henne om att hon bara har ett år kvar att leva. Dessa nyheter gör att Mitsuki får en ännu större motivation för att få hennes dröm att slå in. Med lite magi från en av dödsänglarna blir hon 16 år gammal och börjar sin resa att bli professionell sångerska så att hon kan förenas med Eichi innan tiden rinner ut.


Kyuuri-Kai

♥Postat 2011-11-28, 16:41:21 ● Konvent och annat sällskapligt 0 Kommentarer

Om ni är bosatta i Västerås så bör ni bege er till växthuset på söndagar mellan kl. 16.00-21.00. Där finns nämligen Kyuuri-Kai som är en ungdomsförening för er som gillar Japan, tv-spel och anime.


Förutom att träffa likasinnade sköna människor kan man där även spela tv-spel, se på anime, lägga pärlplattor, spela brädspel och sällskapspel och förstås köpa pocky!För mer info kan ni besöka deras facebooksida eller deras blogg!

Om lolita

♥Postat 2011-11-28, 14:14:16 ● Onödigt vetande 0 Kommentarer
Har fått dille på lolitas just nu och tyckte det var dags för en liten begreppförklaring på fenomenet innan jag slänger ur mig alltför många okända begrepp. Nu kör vi!

Ja, vad är lolita? Det är ett japanskt klädmode inspirerad av kläderna från barock, rokoko och den viktorianska eran och utmärks av klassisk elegans och en flickacktig stil. Den är dock inte enbart för tjejer, utan det finns även stilar för killar såsom kodona/ouji eller aristocrat. Klädstilen växte fram i Japan under 1980-talet och har spridit sig alltmer sedan dess och är numera relativt populär över hela världen. Om man jämför med andra föga kända japanska klädmoden dvs.

Kodona/ouji kille och tjej samt aristocrat kille och tjej

Termen lolita beskriver ett väldigt specifikt utseende, till skillnad från många andra klädmoden som är öppna för många olika tolkningar. Lolita har dock en hel del olika stilar såsom Sweet Lolita, Gothic Lolita, Classic Lolita, Shiro Lolita, Sailor Lolita och Wa Lolita för att nämna några av dem.

Sweet lolita, gothic lolita, sailor lolita och wa lolita

Alla dessa stilar kan dock enbart nås genom några väldigt strikta riktlinjer och principer. En outfit består av ett antal klädesplagg, men har några nyckelelement som kan degraderas ner till följande:
1. Huvudbonad - Någon typ av håraccessoar finns alltid på en lolita såsom huvudbindel, rosett och hatt.
2. Blus - Lolitas försöker dölja så mycket hud som möjligt så vanligen är armarna täckta. De flesta klänningar är även tänkta att vara burna ovanpå en blus. Själva blusen brukar ha knappar i fram med en rundad peter pan krage.
3. Klockformad kjol - Den idealistiska silhuetten på en lolita är klockfromad, vare sig hon väljer att bära en kjol eller klänning. Denna silhuette uppnås tack vare underkjolen och mamelucker. Själva kjolen ska inte vara kortare än 5 cm ovanför knät.
4. Underplagg - En ofta ignorerad punkt i en annan klädstil, men mycket viktig för en riktig lolita stil. En proper underkjol är viktig för att få den klockformade silhuetten som ovan nämnt är idealistisk för en lolita. Mamelucker är även viktiga för att bevara en lolitas anständighet, eftersom att den klockformade klänningen annars visar underkläderna på den som böjer sig fram.
5. Ben - Precis som med blusen så vill en lolita dölja så mycket hud som möjligt, vilket även här inkluderar benen. Knästrumporna ska åtminstone gå upp till knäna. Andra alternativ kan vara tjocka strumpbyxor eller tjocka tights. Genomskinliga tights, strumpbyxor eller knästrumpor är inget alternativ eftersom det är för "sexigt" för lolita.
6. Skor - Den traditionella skon för lolitas är Mary Janes, men det finns även andra alternativ. En proper lolita sko ska dock ha en stängd rundad tå med en bastant, tjock klack eller ingen klack. Ett annat alternativ kan även vara ett par kängor. De ska dock inte vara alldeles för edgy utan i en mer proper stil.

Lockar, lockiga råttsvansar och hime cut

När det gäller hårstilar så finns det väldigt många varianter. Många använder sig även av peruker eftersom det brukar ta ganska långt tid att styla de olika hårstilarna. På bilden ovan syns tre olika varianter. Lockar brukar vanligen gå bäst till sweet och classic lolita, medan de andra två funkar för flera olika stilar. Hime cut funkar bäst om man väljer att ha huvudbindel eftersom den drar bak det bakre håret som därmed skapar den perfekta looken.

Cosplay lolita

Något som även bör nämnas men som inte alls hör till klädmodet lolita är en cosplay lolita eller "costume lolita". Den kan oftast ses på anime konvent och är buren av dem som inte riktigt vet vad lolita är, utan använder det enbart som en kostym. Cosplay lolita följer inte standarden för lolita utan har väldigt låg kvalité på kläderna såsom skinande tyger, kattöron, gothkängor, benvärmare, maid-dräkter, strippskor, handskar i spets och underkjolar som mer hör hemma på square-dance. Det är ingen riktig lolita och kommer aldrig att vara det, utan enbart en kostym.

Alla bilder och text är från Lolitafashion.org och lolita-handbook.livejournal.com

Vem är jag?

♥Postat 2011-11-27, 15:15:31 ● Jag 0 Kommentarer

Hej!
Jag som driver bloggen heter Anna och har funnits på lite andra ställen innan jag slutligen bestämde mig för att starta en asiatisk blogg. Och vad menas med en asiatisk blogg? Jo, jag tänker mig att det är allt som är relaterat till asiatisk kultur av olika varieteter med mycket Otaku, eftersom jag själv är intresserad av sådant. Främst koreansk och japansk.

En bild jag tog under UppCon 2010 på några cosplayare

Mitt intresse för asiatisk kultur växte fram genom mitt stora intresse av böcker. Som liten gjorde jag knappt något annat om dagarna. Ibland varvades det dock med lite pyssel och en och annan film, men annars var det sträckläsande som gällde. Någonstans under högstadiet fick jag sedan hem ett prov-läs-exemplar av en mangabok tillsammans med ett par vanliga böcker jag fick månadsvis från min bokklubb. Detta växte genast mitt intresse och jag ville veta allt vart jag kunde få tag på dem. Internet var min största inspirationskälla och jag fick reda på mer och mer och intresset blev bara större och större.

Min pojkvän och jag under nyår 2010

För övrigt så bor jag fortfarande hemma, men hoppas att jag i framtiden kan flytta in i en lägenhet tillsammans med min pojkvän. Just nu står bara de ekonomiska aspektera i vägen som jag vill ska fixa sig så snart som möjligt. Ja, man kan väl drömma? ^^

I alla fall, jag hoppas ni ska trivas och att ni följer mig långt under vägen!

Sy Hello Kitty öron

♥Postat 2011-11-27, 12:09:39 ● Knep & Knåp 0 Kommentarer


Du behöver:
Vitt och rosa tyg eller gammal tröja
Vit och rosa tråd
Bomull
Diadem
Sax
Filtpenna
Textillim

Gör såhär:
1. Klipp ut fyra vita rektanglar i passande storlek och sedan två rosa. De rosa ska vara lite mindre än de vita. Prova att lägga på den rosa på den vita för att se så att den rosa passar fint på den vita. För då vet du lättare hur stor den bör vara.
2. Sy ihop två vita rektanglar med varandra, men lämna ett litet hål öppet. Ungefär lika stort så att du kan stoppa in en tumme. Gör likadant med de andra två vita rektanglarna.
3. Vänd dem ut och in och stoppa sedan in bomull i dem. De ska vara ganska fullstoppade. Sy sedan igen hålet som är kvar.
4. Ta de rosa rektanglarna och limma på vardera vita öra. Sy sedan fast dem för att de ska sitta fast ordentligt.
5. Klipp sedan ut en långt vit remsa. Denna remsa ska nämligen lindas runt diademet, så du får tänka på att den ska räcka att linda runt hela.
6. Limma fast remsan på diademet. Om remsan du klippte ut var för kort så klipp ut en ytterligare. Limma även på den. Den ska täcka hela diademet.
7. Mät ut var på diademet du vill att öronen ska sitta. Markera med en filtpenna.
8. Sy sedan fast öronen där du markerade deras position.

Klart!

Love in the Mask

♥Postat 2011-11-27, 00:39:31 ● Manga 0 Kommentarer


Originaltitel: 가면속의 사랑
Författare: Han Yu-Rang
Genre: Shoujo/Action/Komedi/Romantik/Gender-Bender
Böcker: 32
Kapitel: 134
Typ: Koreansk manhwa

Läste ut Love in the Mask igår efter att jag följt den i snart ett år, då jag tokletade efter Gender-Benders eftersom jag är hemskt kär i den genren. Speciellt med en kvinna som huvudkaraktär då jag vanligen har svårt att relatera med manliga karaktärer i fokus.

Själva mangan (manhwan) i sig har nog lite hat-kärlek över sig då man verkligen kan bli irriterad på karaktärerna ibland. Men det är trots allt en del av deras utveckling då man får följa Hyun Bin och alla andra karaktärer genom deras uppväxt in i minsta detalj. Hyun Bin är också så badass som tjej (eller här utklädd till kille) att man inte kan sluta älska henne. Dessutom verkar alla andra omkring henne märkt det då de en efter en faller för hennes charm.

Handling:
Hyun Bin har överlevt livet på gatan tack vare att hon döljt det faktum att hon i själva verket är en tjej. I en tragisk följd av händelser dör hennes älskade bror och Hyun Bin flyr från gatgängens farliga klor - rakt in i nästa, en rik familj. Det är ett bättre liv än det förra men det är långt ifrån en dans på rosor. Varje dag måste hon nämligen genomgå strikt träning och vakta familjens yngsta medlem, oskyldiga och princess-lika Yae Ha. Det kommer även med två regler, Hyun Bin måste skydda Yae Ha med sitt liv och ingen får någonsin veta att hon är en tjej. Det är ett ensamt liv, men ser ut att vända när hon en dag möter den bråkiga Yun Ha. Han får henne att gradvis tveka mellan det lojala och pliktfulla livet eller kärlekens väg.

Mitt inköp från japan-loppis

♥Postat 2011-11-26, 22:50:21 ● Jag 0 Kommentarer
Oj va omtumlande det var efter att jag varit på Japan-loppisen idag. Jag såg till att redan vara där ungefär en timme innan öppningstid, vilket verkligen var ett bra beslut. För det bildades nämligen en jättelång kö bakom mig sen, varpå de flesta fick stå ute ganska länge medan vi andra som stod längst fram fick komma in först.

Jag köpte i alla fall det jättefina pappersparaplyt eller geishaparaply (?) på bilden ovan för 40 kr där. Blommorna på är handmålade och jättefina. Så det var absolut ett bra inköp. Såg även en hatt där för lolitas som jag stod och pillade på men beslutade att inte köpa. Ångrat det lite såhär efterhand. Men men. Får hoppas att jag hittar något lika awesome någon annan gång.

TRAX - Blind

♥Postat 2011-11-25, 09:41:03 ● Musik 0 Kommentarer
Älskar den här. Åh, om ni inte märkt så lyssnar jag i princip bara på koreansk musik. Haha.Musiken börjar för övrigt vid 00.25 med ett tyst intro innan.

49 days

♥Postat 2011-11-24, 18:28:04 ● Asiatiska tv-serier 0 Kommentarer


Originaltitel: 49일 (49 il)
Genre: Drama/Romantik/Fantasy
Episoder: 20
Varje episods längd: 70 min
Utgivningsår: 2011
Land: Korea
I rollerna: Nam Gyu Ri, Lee Yo Won, Jo Hyeon Jae m.fl.

Park Bo Ram - "Always"

Det är inte ofta som jag väljer att titta på så melodramiska dramor som denna då jag för det mesta finner dem aningen jobbiga. Men efter att jag bara hört bra kommentarer om denna serie så valde jag att se den i alla fall.

Till en början var jag ganska osäker på om jag gillade huvudkaraktären och suckade åt det faktum att jag trodde att hon skulle vara ännu en i raden av naiva tjejer som bara förlitar sig på sin söthet. Men jag började mer och mer gilla henne när hon utvecklades under vägen till någon som man verkligen kunde respektera. Personlig utveckling är något jag verkligen gillar och bidrog till att draman blev sådär bra som jag inte förväntade mig till en början. Den plockar fram relationerna mellan människorna i den vilket får en att bara vilja kasta någonting på skärmen och skrika när det blir ledsamt, men är å andra sidan inte särskilt deprimerade. Detta för att den har många moment som får en att bara vilja le.

Handling:
Shin Ji Hyun njöt av livet fullt ut eftersom hon snart skulle gifta sig med sin fästman, Kang Min Ho. Dessvärre faller hennes liv samman när hon plötsligt är med om en bilolycka och hamnar i koma. Hon ges en andra chans att leva av liemannen med ett villkor - hon måste finna tre människor som kan gråta genuina tårar för henne, och det inkluderar inte hennes familjemedlemmar. För att kunna göra detta lånar hon kroppen från Song Yi Kyung i 49 dagar.


Teen Top - No More Perfume On You

♥Postat 2011-11-24, 15:44:30 ● Musik 0 Kommentarer

Outfit till jul?

♥Postat 2011-11-24, 15:04:28 ● Kläder och småprylar 0 Kommentarer
Klänning nelly.com, Skor hm.com, Halsband goodgoth.com, Örhängen goodgoth.com, Diadem marimauro.tanlup.com

Börjar fundera lite på vad jag ska ha på mig under jul då den börjar närma sig ganska snart. Redan på söndag är det första advent. Plockade ihop lite saker tillsammans med en underbart vacker klänning jag hittade på nelly.com. Älskar! ♥

Japan Loppis

♥Postat 2011-11-23, 18:46:47 ● Konvent och annat sällskapligt 0 Kommentarer
Bild: meji.se

På lördag den 26 november är det japan loppis på Kulturhuset Lava i Stockholm. Loppisen är mellan 12-16, eventuellt kortare beroende på om säljarnas saker tar slut fort. Där kan man förmodligen hitta allt från manga, anime till spel och mode!

För mer info besök deras facebook sida!

Mulan: Warrior Princess

♥Postat 2011-11-22, 22:30:21 ● Asiatiska filmer 0 Kommentarer

Originaltitel: 花木蘭 (Hua Mulan)
Regi: Jingle Ma, Wei Dong
Genre: Action/Drama/Äventyr/Romantik
Speltid: 114 min
Utgivningsår: 2009
Land: Kina
I rollerna: Zhao Wei, Chen Kun, Jaycee Chan m.fl.

"Passion of Mulan" av Stephanie Sun

Eftersom Disneys Mulan är en av mina favoritfilmer så kunde jag inte annat än att hoppa jämnfota av lycka när jag upptäckte att en riktig version av Mulans historia gjorts. Dock var jag lite skeptisk över det faktum att filmen var kinesisk eftersom mina tidigare erfarenheter av kinesiska filmer har varit allt annat än bra. Jag var dock överraskad när filmen visade sig att vara ett mästerverk i mina ögon och räknas nu som den bästa kinesiska filmen jag sett. Karaktärerna verkligen grep in sig i skinnet på en och bringade fram känslorna fullt ut. Jag grät även, vilket inte händer särskilt ofta.

Handling:
Mulan levde fridfullt med sin far i en liten by i Kina under Beiwei dynastin tills kejsaren bestämde att alla män i byn måste delta i det pågående kriget. Mulan, som är orolig för sin fars hälsa, bestämmer sig för att klä ut sig till man och gå med i armen i sin fars ställe.


Studio Ghibli tröja

♥Postat 2011-11-22, 18:26:07 ● Kläder och småprylar 0 Kommentarer
Hittade den här fina tröjan med olika karaktärer från Studio Ghiblis filmer på sexy-sweather.com. Jag tänkte därför det kunde vara lite kul att kombinera tröjan med klädersplagg och accessoarer.

Boots yesstyle.com, Jeans yesstyle.com, Basker monki.com, Ryggsäck Barneys.com, Halsband Thejewellerybakery.com

Ni kan hitta tröjan HÄR. Enjoy!

RSS 2.0